Föreningen Run for Mental Health i Lund med stödorganisationer arrangerar och genomför sedan 2016 ett välgörenhetslopp med kringarrangemang i Lunds stadspark. Deltagare medverkar i ett insamlingsprojekt till förmån för forskning kring behandling och stödformer för de som drabbas av svår psykisk ohälsa.
Forskningsområdet är eftersatt och det behövs resurser för att kunna göra studier som just pekar på vilka behov som finns och vilka lösningar som kan komma i fråga.
Föreningen verkar för:
Lunds Fontänhus är en rehabiliteringsverksamhet för människor med psykisk ohälsa. Utifrån en aktiverande arbetsgemenskap utgår vi från det friska hos varje individ och tillsammans bygger vi självkänsla, egenvärde och meningsfullhet.
RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa) grundades 1967 som en reaktion mot psykiatrin i Sverige. RSMHs 2 viktigaste agendor är 1. kamratskap, dvs att vi tar hand om varandra och bryter den så destruktiva isoleringen, och 2. intressepolitisk verksamhet, dvs att vi hela tiden ser till att förbättra den psykiatriska vården genom brukarinflytande i möten med Region och sjukhusledning och deltagande i samhällsdebatten.
PO Skåne bedriver som idéburen organisation och fristående aktör Personligt ombudsverksamhet i 17 skånska kommuner. PO Skånes verksamhet syftar till att bidra till återhämtning, egenmakt, delaktighet och goda levnadsförhållande. Vi ger stöd utifrån personens önskemål och uppdrag.
Presentationsvideo med Camilla Bogarve 2 minuter 14 sek (kommande)
I Stadsparken i Lund 2024
Loppet på 5 km, med gemensam start, har sitt start- och målområde i den fantastiska Stadsparken i Lund. Banan runt Stadsparken ligger längs samma sträckning som senaste två åren. Du springer eller promenerar efter dina egna förutsättningar. För den som vill genomföra ett kortare alternativ kan du springa endast ett varv runt banan, och detta blir då en engelsk mile, ca 1,6 km.
Loppet genomförs söndagen 13 oktober 2024 med start nära den vita scenen i Lunds Stadspark. Uppvärmning från scenen kl 12.45. Starten beräknas till kl 13.00.
Vid målgången kommer alla löpare att filmas för att använda för tidtagning. När tiderna registrerats raderas filmen och kommer inte att användas till något annat ändamål.
Anmäl dig till loppet i Lund 2024 via länken nedan. Startavgiften är 300 kr. Priser för leverans av nummerlapp kan tillkomma förutom om du skriver ut den själv. Du betalar räkningen via swish eller bankgiro. Räkningen skickas med den e-post som bekräftar din anmälan. Förmånstagare för årets insamling är Schizofrenifonden.
Loppet inramas av ett scenprogram som startar kl 12:00 med livemusik och intervjuer. Bleckhornen spelar och skapar stämning under loppet.
Från kl 11.00 finns utställare och stödorganisationer på plats i anslutning till starten och scenen.
Efteranmälan går att göra på plats på dagen för loppet. Men tänk på att det kan bli lång kö och i värsta fall kanske du inte hinner anmäla dig om det kommer mycket deltagare sent till anmälan.
12:00 Musik, intervjuer och incheck
12:45 Uppvärmning
13:00 Startskott
13:10 - 13:40 Musik med Bleckhornen
13:40 Prisutdelning
14:15 Scenprogrammet avslutas
Deltagare ansvarar för sina värdesaker, medhavd utrustning och kläder. Deltagare kan lägga sina saker i ett utställningstält under loppet så långt det finns plats. Toaletter finns på området. Om du är osäker kan du prata med en eventvärd eller någon funktionär som är klädd i gul väst.
Loppet i Stadsparken gick av stapeln som planerat den 8 oktober 2023. Här finns nu en länk till en lista med löpartiderna från loppet. Även tiderna för loppet 2022 finns här.
Virtuella loppet arrangeras för att alla ska kunna vara med på ett
enkelt och praktiskt sätt. Loppet ger dig en möjlighet att bidra till
insamlingen och stödja evenemanget. Genom att delta bidrar du till att
uppmärksamma Skåneveckan för psykisk hälsa och organisationer som
arbetar för friskvård i Lund.
I virtuellt lopp behöver du vara anmäld senast 8 oktober. Inget krav på särskild aktivitet, du väljer själv. Startavgiften för virtuellt lopp är 99 kr. Möjlighet att registrera och dela egen målsättning och resultat finns.
Du väljer själv hur och när du ska utföra din aktivitet. Det kan vara allt som innebär att du får tid i rörelse. Det finns en funktion för att registrera ditt eget personliga mål på tid i rörelse (se länk nedan för tidigare år). Du kan efter genomförd aktivitet registrera ditt resultat och få uppnådd procent. Du kan se din aktivitet i den offentliga listan för tidigare år då du registrerat dina resultat. Funktionen finns för uppmuntrings skull och inte som prestationskrav.
Vinster från sponsorer lottas ut bland anmälda och betalda deltagare.
Dela ditt deltagande med vänner, bekanta och andra! Gör inlägg med hashtag #RunForMentalHealth på sociala media. Se länkarna nedan för instruktioner för inlägg på sociala media.
Varför engagerar vi oss i föreningen?